Skip Navigation LinksСтатті > Робота з шаблонами маршрутів

Шаблони маршрутів


Ви можете створювати і редагувати маршрути документів безпосередньо з картки документа, таким чином реалізується вільна маршрутизація документів. Однак, в системі можна створити і зумовлені маршрути (шаблони маршрутів), які в подальшому можна використовувати як готові маршрути і запускати на виконання. Шаблонний маршрут також може бути відредагований.

У статті розглядається робота з шаблонами маршрутів: як їх створювати, прив'язувати до підрозділу чи/або типу документа, редагувати і тиражувати.

  • Створення та редагування шаблону
  • Прив'язка шаблонів маршрутів
  • Копіювання шаблонів маршрутів
  • Експорт/імпорт шаблонів

  • Створення та редагування шаблону

    Для роботи з шаблонами маршрутів в програмі адміністрування призначена спеціальна сторінка:

    FossDoc Адміністратор. Шаблони маршрутів  

    Створювати шаблони можна також за допомогою робочого місця користувача (додаток FossLook Клієнт). Для того щоб ви могли працювати з шаблонами маршрутів з FossLook Клієнт, ваш користувач повинен бути в групі "Оператори шаблонів маршрутів". У адміністратора дана можливість "вбудована" за замовчуванням.

    Для створення шаблону натисніть Створити на панелі інструментів сторінки. З'явиться діалог вибору виду шаблону створюваного маршруту ( "Маршрут", "Маршрут для документів"):

    Вибір виду шаблону маршруту

    Вид шаблону "Маршрут" пропонує розширений набір точок маршрутів, деякі з яких вимагають високої кваліфікації адміністратора, зокрема, навичок програмування на мові c#. Для організації спільної роботи користувачів з документами досить вибрати шаблон виду "Маршрут для документів". Розглянемо маршрути даних шаблонів.

    Точки маршрутів шаблонів "Маршрут" і "Маршрут для документів"

     

    Шаблон "Маршрут" містить наступний набір точок:

    розширений набір точок маршруту

    Розглянемо призначення даних точок:

    • Запуск скрипта - точка запускає написаний вами скрипт на c#. Додати його в систему можна за допомогою довідника "Скрипти", який доступний з програми FossDoc Адміністратор (розширений режим).
    • На виконання (автоматичне закриття) - реалізує доручення для автоматичного закриття.
    • На виконання (ручне закриття) - використовується для створення доручень, які закривають вручну.
    • На ознайомлення - для створення доручень виду "на ознайомлення".
    • На узгодження - для створення доручень виду "на узгодження".
    • Точка копіювання посилання - виконує копіювання посилання на документ, що бере участь в маршруті, в обрану папку. Детальніше - тут
    • Точка публікації документа в папку - копіює документ, що бере участь в маршруті, в обрану папку з успадкуванням від неї всіх прав доступу. Детальніше - тут.

    У рішенні "Система електронного документообігу FossDoc" на базі платформи FossLook присутні дві додаткові точки маршрутів:

    • На реєстрацію - реалізують відправку документа на реєстрацію користувачеві з відповідними правами.
    • На підпис - виконує відправку документа на підпис користувачеві з відповідними правами.

    Шаблон "Маршрут для документів" відрізняється від попереднього меншою кількістю точок, зокрема відсутні маршрути "Запуск скрипта", "Копіювання посилання" та "Публікація документа". Якщо користувач створює маршрут безпосередньо в картці документа, він оперує даними набором точок (з шаблону "Маршрут для документів").

    Після вибору виду шаблону з'явиться форма нового маршруту. Для подальшої роботи потрібно ввести Ім'я маршруту:

    Шаблон Маршрут - точки маршрутів  

    Натисніть Додати на панелі інструментів, з'явиться діалог вибору точки маршруту (наприклад, такий, якщо на попередньому етапі був обраний "Маршрут для документів"):

      Вибір точки маршруту

    Виберіть точку маршруту і натисніть ОК. Припустимо, був обраний маршрут ознайомлення з документом:

      Приклад маршруту на ознайомлення

    Збережіть зміни: шаблон маршруту буде створений.

    Детально ознайомитися, як працювати з маршрутами: створювати послідовні, паралельні, послідовно-паралельні маршрути, управляти точками маршрутів, тощо, - можна в серії статей "Маршрутизація документів"

     

    Прив'язка шаблонів маршрутів

    Створений шаблон маршруту можна тепер використовувати. Якщо ви створили тип документу з увімкненою функцією "Виконання" або "Відправлення за маршрутом", в картці документа буде доступно меню "Відправити за маршрутом", з якого можна вибрати пункт "Відправити за шаблоном маршруту":

    Відправлення документа за шаблоном маршруту

    Як видно з скріншоту, створений раніше маршрут є загальним, тобто він буде доступний з будь-якого документа і будь-якому підрозділі. Однак, у вас є можливість прив'язати шаблон маршруту до конкретного підрозділу або типу документа.

    Шаблон маршруту для підрозділу

    Для прив'язки маршруту до підрозділу виберіть даний підрозділ з відпов. довідника, візьміть його на редагування і на закладці "Маршрути" створіть необхідний шаблон:

    Прив'язка маршруту до підрозділу

    Створений таким чином шаблон при відправці документа шаблонного маршруту буде знаходиться в списку маршрутів підрозділу, якщо до нього належить користувач, що відправляє документ по маршруту.

    Шаблон маршруту для типу документа

    Якщо вам необхідно, щоб створений маршрут був доступний тільки з документів заданого типу, відкрийте даний шаблон для редагування, перейдіть на закладку "Пов'язані типи документів", натисніть "Додати" і подвійним клацанням виберіть необхідний тип документа:

    Прив'язка маршруту до типу документа

    Тепер даний шаблон буде доступний тільки для документів обраного типу (при цьому не виключена і прив'язка до конкретного підрозділу користувача). Причому, якщо даний шаблон єдиний, пов'язаний з даним типом документів, то при відправці документу за шаблоном він буде пропонуватися відразу, діалог вибору інших маршрутів показуватися не буде.

    Копіювання шаблонів маршрутів

    У вас є можливість тиражувати шаблони маршрутів для обраних підрозділів. Для цього запустіть програму розширеного адміністрування, перейдіть в довідник "Шаблони маршрутів" з ієрархії службових довідників, виберіть необхідний маршрут і з контекстного меню виконайте команду "Копіювати". Далі перейдіть в довідник підрозділів, виберіть необхідний підрозділ і відкрийте ієрархію його маршрутів, виконайте команду "Вставити посилання":

    Копіювання шаблону маршруту

    Таким чином, у обраного підрозділу з'явиться пов'язаний з ним шаблон маршруту документів.

    Експорт/імпорт шаблонів

    Операції експорту/імпорту призначені для перенесення шаблонів маршруту з одного сервера FossDoc на інший або відновлення раніше видалених шаблонів маршрутів. Для експорту просто виберіть необхідні шаблони і натисніть однойменну кнопку на сторінці шаблонів маршрутів:

    Експорт шаблонів маршрутів

    Шаблони будуть експортовані в спеціальний xml-файл. Надалі цей файл можна буде використовувати для операції імпорту за допомогою однойменної кнопки.

© 2001-2024 ФОСС-Он-Лайн. Всі права захищені.